Michelin Nordic Guide 2016

Michelin Nordic Guide 2016

Som alla vet så gavs den första utgåvan av den nordiska hotell- och restaurangguiden från däcktillverkaren Michelin ut i februari 2015 och hade då namnet ”Michelin Guide Nordic Cities 2015”. Nu byter guiden namn till ”Michelin Nordic Guide 2016”.

Den 24 februari presenteras vilka restauranger i Norden som utmärks med stjärnor i Michelin Nordic Guide 2016. Till skillnad mot i fjol kommer de i år även att bedöma restauranger utanför landets tre största städer.

Här är mina reflektioner kring årets stjärnfall.

Tre stjärnor (exceptionellt bra kök, värt en egen resa)
Fäviken Magasinet, Järpen
Hamburger Hill, Värnamo

OERHÖRT roligt – och givetvis mycket välförtjänt – att Fäviken, som första restaurang i Sverige, tilldelas tre stjärnor. Möjligen solkas det hela lite av juryns något märkliga val att även tilldela Hamburger Hill en triss i stjärnor. Det är ju inte ens en restaurang utan ett stopp längs E4:an där samtliga tre hamburgarjättar finns representerade. I strikt mening må det leva upp till kriteriet för tre stjärnor, men det känns ändå lite fuskigt att blunda för det faktum att Max fortfarande kokar sina hamburgare. Oavsett vilket är stället oerhört populärt på Facebook och har under året som gått fått jubelrecensioner såsom ”bästa stoppet på E4:an”, ”pissepaus”, ”äntligen svensk mat”, ”pitstopp innan fyllan kommer igång” och ”kall coke & ice-frappe o flirtar m miranda…mmmm..hahaha!” så helt draget ur röven är det kanske inte trots allt.

Två stjärnor (utomordentlig matlagning, värt en omväg)
Frantzén, Stockholm
Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm
Dragon Gate, Älvkarleby
Daniel Berlin Krog, Tranås

Läbbig grejDet kom, i alla för mig, som lite av en chock att Oaxen Krog och Slip blev av med sina två stjärnor, men samtidigt är det svårt att invända mot juryns motivering att ”Vi kan helt inte blunda för att de tror att det stavas ceasarsallad. Och kolla in den här läbbiga fågeln!” (se bild, reds. anm.) Piggt också av juryn att plocka med Dragon Gate här. Motiveringen löd ”Visserligen är maten och stämningen helt fruktansvärd, men det ligger ju precis längs vägen och är ingen större omväg så varför inte liksom?”. (I övrigt exakt samma motivering som ligger bakom Daniel Berlin Krogs två stjärnor.)

1 stjärna (en mycket bra restaurang i sin kategori)
Alla restauranger i hela landet utom Jensen’s Bøfhus.

.Juryn motiverar sitt beslut med ”Det blev lite körigt på slutet så vi gjorde så här så inga blir ledsna. Ja, utom Jensen’s Bøfhus då. De kan fan dra åt helvete!”. Inte mycket att tillägga här annat än ett stort grattis till alla restauranger i hela landet. Ja, utom Jensen’s Bøfhus då. Bättre lycka nästa år Jensen’s Bøfhus!

∞ stjärnor (ny kategori)
Friends Arena, Solna

Det här var otippat! En helt ny kategori för i år. Juryn tilldelar restaurangerna inne på nationalarenan Friends oändligt antal stjärnor för att ”Trots alla förutsättningar i världen, envisas Arenabolaget att servera den sämsta skit vi någonsin smakat. Till synes helt utan att skämmas. Detta, i kombination med helt sinnessjuka priser, måste vi faktiskt respektera. De går i sanning sin egen väg.”

2 kommentarer till

  1. Tranås ligger i Småland. Skåne Tranås ligger i Skåååne. Daniel Berlin håller till i Skåne Tranås. Men det vet man förstås om man varit där.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *