Finalen i På Spåret 2016

På Spåret

Ikväll, fredagen den 12:e februari, klockan 20:00 på SVT1 sänds finalen av det folkkära programmet På Spåret. Här är mina tankar innan att ha sett det. (OBS! Innehåller spoilers.)

Det var nu vinnarna skulle koras. Skulle det bli ytterligare en seger för veteranerna Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl, eller skulle uppstickarduon Anna Ekström och Göran Hägglund skrälla och hålla hela vägen?  Snart vet vi.

Det hela började sådär mysigt och småputtrigt som det alltid gör. Programledare Luuk viftade som en tok med armarna och pekade sedan sådär snärtigt mot kameran redan i första panoreringen. Domare Lindström satt lite extra pösigt tilbakalutad och smackade sin vana trogen på en inbillad karamell. Stämningen var verkligen påtagligt laddad och det märktes till och med genom tv-rutan att det här inte var något vanligt avsnitt. (Något scenografen hade uppmärksammat genom att ställa fram ytterligare ett exemplar av boken ART TODAY i hittepåbokyllan så där nu fanns inte färre än tre exemplar av samma bok. Gåshud.)

Kvällens första destination var, lite otippat, Stockholm och redan på tiopoängsnivån ryckte lag Höglund/Rönndahl i nödbromsen inifrån dressinen efter ledtråden ”vårt eget lands kungliga huvudstad”. Rönndahl höll oss proffsigt på halster när han först skämtsamt svarade ”Estocolmo”, men efter en mild uppsträckning av domare Lindström sa han slutligen ”Stockholm” och 10-poängaren var därmed säkrad. I första klass gick det lite trögare, men på sexpoängsnivån klarade även team Ekström/Hägglund frågan och därmed var kampen igång på riktigt!

Frågorna om Stockholm var inga problem för något av lagen som som bägge kammade hem full pott. En liten fadäs dock att faktakollarna åter igen verkade ha sovit på jobbet när Luuk, i samband med en av frågorna, påstod att Globen var större än alla byggnader i Malmö tillsammans. Folk på sociala medier var heller inte sena att påpeka felaktigheten i detta. En arg twittrare skrev till och med ”Idiot!”.

Augustifamiljen, kvällen till ära med Stonefunkers-Emrik på sång, framförde därefter en underbar tolkning av stockholmssonen Håkan Hellströms ”Shoreline” och, insprängd i den, introt till, 808 State:s ”In Yer Face”. Oklart om programledarduon hade koll på att 808 alltså INTE är Stockholms riktnummer, vilket felaktigt påstods. Ytterligare ett snöpligt faktafel.

Här nånstans somnade tyvärr jag så jag kan inte berätta så mycket mer om själva programmet annat än att när jag vaknade stod det klart att det var favorittippade duon Höglund/Dahlström som kammat hem segern.

Grattis favorittippade duon Höglund/Dahlström!

Finalen i På Spåret 2016:

2/5

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *