Att stå upp och jobba i en vecka

standing-desk-technology

Ni vet såna där skrivbord som har en liten motor som gör att man kan höja och sänka dem? Jag, i likhet med typ nästan alla andra här i Sverige, har ett sånt på kontoret (sant). Förra veckan beslutade jag mig för att testa det genom att ståjobba vid skrivbordet hela veckan (falskt). Det här är vad jag kom fram till.

Vi börjar väl med nackdelarna då.

Först och främst så var det ett väldigt sjå med alla sladdar och kablar och sånt som inte riktigt längre nådde ner till marken när jag hissade upp skrivbordet. Det mesta gick tack och lov att lösa genom att jag hämtade en sån där grenkontakt och pluggade in. Fult att se härvan hänga och dingla där, men praktiskt att slippa krypa runt under skrivbordet för att plugga in grejer.

Nästa fråga blev vad jag nu ska med skrivbordsstolen till? Att sitta i den och arbeta var tyvärr inte längre möjlighet. Samtidigt ville jag verkligen inte riskera att någon fick för sig att den  nu var nåt slags besöksstol som vem som helst får slå sig ner i, så det var bara att rulla in stolen under skrivbordet tillsammans med min nya sladdkokong. Nu var skrivbordet alltså även ett slags car port för gamla kontorsstolar. Inte heller det optimalt ur ett estetiskt perspektiv.

Fördelarna då?

En grej jag direkt noterade som positivt är att mina kollegor ser besvärade ut när de inser att jag tänker stå upp och jobba. Oklart om det är för de tolkar min nya uppsträckta profil som att jag ytterligare försöka hävda min dominans på kontoret eller om det bara är för att ingen gillar en hurtbulle. Oavsett vilket måste jag ändå notera detta i pluskolumnen för att ståjobba.

En annan positiv bieffekt av att stå och jobba är att jag inte blir kissnödig så ofta. Jag vet inte riktigt varför – eller ens om det är så, eftersom allt detta, som sagt, är rena antagande från min sida. Ändå skönt att inte behöva springa på toaletten så ofta kan jag tycka.

Har jag upplevt några positiva effekter på mitt fysiska tillstånd efter en veckas ståjobbande då? Bra fråga. Jag inbillar mig att jag kanske har lite mindre ont i ryggen men å andra sidan har jag inte särskilt ont i ryggen i vanliga fall så det skulle i så fall vara att det gått från ”inte ont” till typ ”fortfarnade inte ont”. Inte helt övertygad om att det är värt det med tanke på att det ändå är lite tråkigt i längden att stå upp och jobba.

Så sammanfattningsvis – att stå upp och jobba en hel  vecka:

3/5

 

 

Fotnot:
Under mina onlineefterforskningar stötte jag på produkten avbildad nedan. Har inte testat den heller men tänkte ändå bjuda på en liten minirecension:
Helt klockren! Betyg: 5/5!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *